donderdag 16 oktober 2008

Wij willen knikkers

Op Prinsjesdag volgen de Algemene Beschouwingen, dat weet iedereen. Ik probeer daar altijd zo min mogelijk van op te vangen, want het is altijd weer een tenenkrommende, beschamende vertoning. Dit jaar gaat de Razzie Award welverdiend naar Alexander Pechtold.

De Marokaanse gemeenschap stond dit jaar hoog op de agenda, wat natuurlijk een buitenkansje was voor de blonde vetkuif Wilders. Maar hij benoemde niet alleen de problemen daar, hij deed ook iets wat de regeringspartijen nalieten: hij sprak over maatregelen. Nou kun je het realiteitsgehalte daarvan terecht ter discussie stellen, hij deed wel wat een politicus hoorde te doen, namelijk handelen.

Veel mensen beschouwen de perikelen in Den Haag al jarenlang als een soort soap, in het ergste geval zelfs als een sitcom. Leuk om nog even naar de publieke omroep te kijken, zo laat op de avond. Maken de uiterst zwakke vrouwen in dit kabinet weer een beschamende fout of staan ze tegenover een relkrant als "GeenStijl" of zelfs ten overstaan van de Tweede Kamer weer met een mond vol tanden? Smullen maar! Ferry Mingelen is altijd weer goed voor smeuig commentaar! Daar kan geen "Onderweg naar morgen" tegenop.

Eigenlijk heeft de gemiddelde belastingbetaler gelijk, want het soort discussies wat daar gevoerd worden, zul je nooit in aandeelhoudersvergaderingen zien. Want daar gaat het niet om het spel, maar de knikkers. De Tweede Kamer is al jaren gedegradeerd tot een goed betaald discussieclubje, die zorgt voor nationaal vermaak. Ik vind dat erg dure uitzendingen, want daar betaal ik de dames en heren niet voor.

Waar politici voor zitten is het onderkennen van problemen en het zorgen voor oplossingen, niet om punten te scoren. En daarom vind ik het gedrag van Pechtold uitermate tenenkrommend. In een discussie met VVD-leider Rutte dacht Pechtold met een hele slimme zet te komen, namelijk door Rutte voor het blok te zetten. Was Rutte het nou eens met Wilders, en zo niet, waarom had hij dan niet feller gereageerd. Natuurlijk snapte Pechtold ook wel waarom Rutte dat deed. Het zou hem namelijk helemaal geen electoraal voordeel opleveren om Wilders frontaal aan te vallen. In tegenstelling, het zou de rechtervleugel helemaal van hem vervreemden. En daar zit Rutte, na al twee keer gekortwiekt te zijn, natuurlijk niet op te wachten. Schaakmat!

Een prettig neveneffect voor Pechtold was, dat hij daarmee de moral higher ground kon opzoeken, wat hem wellicht bij volgende verkiezingen goed uit zou komen. Pechtold kan die positie ook gemakkelijk kiezen, want hij heeft toch geen regeringsverantwoordelijkheid. Hij kan rustig in zijn luie stoel van zijn cocktail-met-parapluutje nippen, dat soort problemen gaat volledig aan hem voorbij.

Ook ik betaal voor meneer Pechtold, al heb ik hem dan niet gekozen. En ik zou graag zien, dat hij eens wat ging doen voor zijn geld in plaats van hoog en droog op zijn morele terp te blijven zitten. Wat politici nog steeds niet schijnen te begrijpen is dat ze er voor alle burgers zitten en niet alleen voor hun achterban, die hen plichtmatig elke keer toejuicht als er weer eens een punt is gescoord.

Ik verwacht actie van u, meneer Pechtold. Geen minutenlange dialoog, die op zijn best als uitkomst oplevert wie de langste heeft. Ik verwacht dat u problemen benoemt, maatregelen formuleert en inhoudelijk met het kabinet in discussie gaat over de implementatie.

Wat Pechtold eigenlijk laat zien is dat rebellenclub D66 inmiddels zo is ingebed in het politieke bedrijf, dat ze haar uitgangspunten volledig vergeten is. Het gaat om burgers, hun problemen en hun zorgen. Dat is de kern. Als u daar vanuit gaat volgt de door hem doodgeknuffelde democratie vanzelf wel. Geloof me, het gaat niet om gekozen burgemeesters, het gaat niet om de poppetjes, het gaat niet om het spel. Het gaat burgers om de knikkers.

Als politici dat niet beseffen onder hun Haagse kaasstolp, zal die veelbesproken kloof voorlopig nog wel blijven bestaan.

Geen opmerkingen: