zaterdag 20 maart 2010

Waar gaat het naar toe met de journalistiek in Nederland?

De ombudsman in de Volkskrant meent dat er veel mis is met de journalistiek in Nederland. Dat ben ik op zich met 'm eens, geen discussie. Maar wat schetst mijn verbazing? In plaats van een tirade op het feit, dat krant zich niet meer richten op de echte misstanden in dit land, weet de ombodsman een hele pagina te vullen met geleuter over de vermeende onterechte publicatie van.. een fotootje!

Wow, wat een onrecht! Iemand slacht een twaalfjarig meisje af en komt met zijn foto in de krant. Tja, daar moeten we een heel artikel over schrijven hoor! Gut, er is wat mis in Nederland! Een foto nota bene! Waar gaan we naar toe met dit land.

Het geeft aan, dat er fundamenteel iets mis is met het waardenstelsel van de Volkskrant. Het is namelijk volledig ondersteboven gedraaid. Welja, verkracht en vermoordt zoveel kinderen als je wilt, zolang je privacy maar gehandhaafd blijft. Ook handig als je later weer eens vrijkomt (na een jaartje schoffelen in een heel luxe hotelkamer, waar de gemiddelde backpack toerist lovend over naar huis zou schrijven). Dan kun je het kunstje nog eens een keer uithalen als je even met TBS verlof bent.

Als de Volkskrant dit mededogen ook eens los zou laten op de gemiddelde burger, die zijn hele leven verwoest ziet door dit soort individuen. Als de Volkskrant zijn kostbare redactionele ruimte eens zou reserveren voor het feit, dat deze man - die blijkbaar al eerder psychische problemen heeft gehad - zonder problemen bij de politie kon aanmonsteren. Nee, dan zou het met de journalistiek eens vooruit gaan in dit land.

Door dit soort trivialiteiten met veel bombarie neer te zetten, geeft de Volkskrant exact aan WAAR het probleem in de journalistiek zit. Men is in haar ideologische fundamentalisme volledig de weg kwijt.

Met andere woorden, ik onderschrijf de stelling dat er iets mis is met de journalistiek in Nederland. Maar dat zit 'm niet in een fotootje van een monster op het web. Het zit 'm in prioriteiten. En door deze volledig verkeerd te stellen reduceert de Volkskrant zich tot een tabloid voor salon socialisten.

Geen opmerkingen: